انواع سایت
انواع سایت، با توجه به دو مولفه دسته بندی می شود:
- کاربرد انواع سایت
- روش های طراحی سایت
در این مقاله انواع سایت را، از لحاظ کاربرد توضیح می دهیم. برای آشنایی با انواع روش های طراحی سایت، مقاله “انواع روش طراحی سایت” را بخوانید.
مقاله “طراحی سایت” اطلاعات کاملی، در مورد داشتن یک سایت برای کسب و کار و یا ایده های فردی، ارایه می دهد.
۱ وبلاگ
وبلاگ یکی از انواع سایت است که برای به اشتراک گذاشتن محتوای نوشتاری و بصری در مورد هر چیزی، استفاده می شود. یک وبلاگ معمولاً توسط یک فرد یا یک گروه کوچک مدیریت میشود و میتواند هر موضوعی را پوشش دهد. هدف از ایجاد وبلاگ اشتراک گذاری رویداد های روزانه، نظرات، اطلاعات آموزشی و تجربیات یک شخص یا سازمان است. وبلاگ ها اغلب به سبک غیر رسمی یا محاوره ای نوشته می شوند.
وبلاگ می تواند زیر مجموعه یک سایت بزرگ باشد، و یا روی میزبان های وبلاگ مثل بلاگفا و پرشین بلاگ ایجاد شود.
وبلاگ می تواند کاربرد های متنوعی داشته باشد. اشتراک اطلاعات و تجربیات به صورت خودجوش یکی از آنهاست.
امروزه مهم ترین هدف ساخت وبلاگ، جذب مخاطب و درآمدزایی از طریق وبلاگ است. روش درآمد زایی از طریق وبلاگ ساده است: ایجاد محتوای متنی و یا تصویری و جذب مخاطب، سپس انجام تبلیغات تجاری برای مخاطبین خود یا معرفی کسب کار خود به آنها.
امروزه بلاگری(تولید محتوا و جذب مخاطب) به یکی از مشاغل آزاد تبدیل شده است. به احتمال زیاد شما بلاگرهای(صاحبان وبلاگ) فراوانی دیده اید. مثلا در پیج های اینستاگرامی که با تولید محتوا و جذب دنبال کننده، اقدام به تبلبغات می کنند. همچنین در وب سایت هایی مثل یوتیوب و آپارات و یا سایت های میزبان وبلاگ مثل بلاگفا یا پرشین بلاگ.
بلاگر بودن و درآمدزایی از طریق بلاگ، در هر پلتفرم و یا محلی قابل انجام است. نکته مهم هدف بلاگ است، جذب مخاطب و تبلیغات.
۲ وب سایت سرگرمی
وب سایت های سرگرمی برای برای جذب مخاطب و سرگرم کردن آنها است. مثلا بازی های آنلاین و یا تماشای آنلاین ویدیو.
هدف وب سایت های سرگرمی کمی شبیه به اهداف بلاگ است. با این تفاوت که در وب سایت های سرگرمی امکانات متنوعی در اختیار کاربران قرار می گیرد.
در سایت بازی های آنلاین کاربران می توانند پس از ثبت نام و پرداخت اعتبار به بازی های مورد نظر خود دسترسی داشته باشند. همچنین وب سایت های تماشای ویدیو آنلاین با جذب مخاطبان بسیار زیاد، اقدام به تبلیغات تجاری می کنند.
در حقیقت بلاگرها کارمندان آزاد چنین سایت هایی هستند. مثلا هرکسی می تواند در سایت یوتیوب یک کانال ایجاد کند. در کانال خود ویدیو های جذاب و مخاطب پسند بگذارد. سپس زمانی که تعداد بازدید کنندگان کانال از حد معینی بالاتر رفت، بر روی ویدیو های این کانال تبلیغات تجاری قرار گرفته و درصدی از حق تبلیغات به شخص بلاگر تعلق می گیرد. سایت www.aparat.com نیز نسخه کپی شده سایت یوتیوب، برای داخل کشور است.
۳ سایت خبری
سایت های خبری یکی از انواع سایت ها هستند که به سرعت جایگزین رسانه های چاپی مانند روزنامه ها و مجلات می شوند. اکثر مردم ترجیح می دهند اخبار خود را به صورت آنلاین دریافت کنند (۸۶٪ از بزرگسالان آمریکایی، طبق تحقیقات Pew).
از آنجایی که سایت خبری تعداد زیادی مقاله را در یک زمان ارائه می دهد، مرور وهمه آنها یکی از دغدغه های اصلی است. بیشتر سایتها از یک برچسب یا ویژگی دستهبندی استفاده میکنند. که به بازدیدکنندگان اجازه میدهد انواع مقالههایی را که میبینند فیلتر کنند، مشابه بخشهای روزنامه مانند «ورزش» یا «سرگرمی».
سایت های خبری مبتنی بر متن هستند، اما تصاویر بصری همچنان استفاده می شوند، به خصوص در صفحه اصلی برای جلب توجه و کلیک بر روی یک مقاله.
انواع سایت هایی وابسته به خبرگزاری های مختلف که برای انتشار اخبار استفاده می شوند. مانند “www.farsnews.ir“
۴ سایت شرکتی
سایت شرکتی برای معرفی خدمات و محصولات یک شرکت به مشتریان خود است. همچنین وب سایت شرکتی با معرفی شرکت به دیگر کاربران اینترنت، عمل بازاریابی را نیز انجام می دهد.
وب سایت شرکتی دو کاربرد مهم دارد. اول سایت هر شرکتی نشان دهنده اعتبار و شخصیت مجازی شرکت است. دوم بازاریابی و جذب مشتریان بالقوه.
بنابراین طراحی سایت شرکتی کاری مهم و خطاناپذیر است. چرا که باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید. بیشتر بازدید کنندگان سایت، شرکت را از ظاهر سایت قضاوت می کنند. همچنین بازدید کنندگانی که در سایت یک شرکت معایب بصری پیدا کنند نظر منفی در مورد این شرکت خواهند داشت.
در یک کلام بازدید کنندگان سایت در عرض حداکثر ۹۰ ثانیه ابتدایی بر اساس سایت شما، در مورد شرکتتان قضاوت خواهند کرد. پس بسیار مراقب سایت شرکتی خود باشید!. چه در زمان طراحی و چه زمان پشتیبانی و نگهداری.
۵ سایت فروشگاهی
سایت فروشگاهی یا به اصطلاح فروشگاه اینترنتی نسخه دیجیتال از فروشگاه های معمولی است. تنها با این تفاوت که فروشگاه اینترنتی یک نسخته دیجیتال و آنلاین است. در سایت فروشگاهی شما می توانید محصولات خود و همچنین خدمات خود را به صورت آنلاین بفروشید.
یک سایت فروشگاهی باید استاندارد های متنوعی را رعایت کند. اولین مورد اخذ نماد اعتماد و کسب و کارهای مجازی مراکز مربوطه دولتی است. اخذ نماد اعتماد به معنی تعیین هویت شما و کسب و کارتان برای خرید و فروش آنلاین است.
اغلب خریداران، خرید حضوری را ترجیح می دهند، چرا که در اینصورت بصورت مستقیم کالا را بررسی می کنند. بنابراین شما باید توجه ویژه ای به عکاسی محصولات خود داشته باشید. همچنین لازم است که اطلاعات کامل و کافی در اختیار خریداران خود بگذارید.
برخی از سایت های فروشگاهی خودشان محصول یا کالایی نمی فروشند. بلکه با ایجاد یک فروشگاه آنلاین به فروشندگان مختلف اجازه می دهند تا محصولات خود را در داخل این فروشگاه، بفروشند. ایده این نوع از فروشگاه اینترنتی متعلق به سایت www.amazon.com است که در چند سال اخیر، سایت های مشابه در داخل کشور ایجاد شده اند.
۶ سایت شخصی
یک وب سایت شخصی راهی عالی برای تقویت حضور آنلاین شماست. میتوانید یک وبسایت شخصی برای ترویج شخصیت و علایق خود ایجاد کنید. افراد از قالبهای وبسایت شخصی و CV استفاده میکنند تا نشان دهند که چه کسانی هستند و چه کارهایی را به طور حرفهای انجام دادهاند. وب سایت شخصی علاوه بر ارایه اطلاعات، به عنوان یک کانال دایمی ارتباط با اشخاص عملمیکند.
اشخاص برای معرفی بیوگرافی و رزومه خود اینگونه سایت ها را می سازند. مانند”www.cristianoronaldo.com” که وب سایت شخصی فوتبالیست، کریستیانو رونالدو است.
۷ سایت عضویت
وب سایت عضویت با الزام بازدیدکنندگان به ثبت نام یا پرداخت هزینه برای دسترسی کامل به خدمات، ابزارها یا منابع آن، ایجاد درآمدزایی می کنند. شاید شما یک مجله یا نشریه آنلاین داشته باشید که خواندن آن به عضویت نیاز دارد. از طرف دیگر، ممکن است یک سایت تجاری یا غیرانتفاعی داشته باشید که بخواهید یک صفحه مخصوص را با دریافت هزینه به اعضای خود نشان دهید. این صفحه می تواند اطلاعات و یا ابزارهای نرم افزاری هم باشد. انجام این کار می تواند جریان درآمد را افزایش دهد، اعتماد و وفاداری را بین اعضای شما ایجاد کند و ترافیک وب سایت را افزایش دهد.
سایت هایی که اطلاعات و محتوای دست اول و ارزشمند را در اختیار اعضای ثبت نام شده و بصورت پولی ارایه می کند. مثل “www.filimo.com” برای پخش آنلاین فیلم.
۸ سایت شبکه اجتماعی
سایت های شبکه های اجتماعی یکی از انواه سایت هایی هستند که امکان ارتباط اعضای خود، با یک دیگر را فراهم میکند. کاربر با ایجاد یک حساب کاربری اطلاعات عمومی خود را در پروفایل قرار می دهند. سپس می تواند دوستان، آشنایان و یا با همکاران خود ارتباط برقرار کند.
امروزه شبکه های اجتماعی بیشتر روی پلتفرم های گوشی همراه پیاده سازی می شوند. با این حال هر شبکه اجتماعی متشکل از یک سایت به عنوان سرویس دهنده پشت صحنه خدمات ارتباطی است. اغلب شبکه های اجتماعی علاوه بر اپلیکیشن موبایل، از طریق وب سایت رسمی خود قابل دسترسی هستند. مهمترین دلیل اینکه شبکه های اجتماعی روی پلتفرم های گوشی همراه سرمایه گذاری می کنند، تعداد زیاد کاربران گوشی همراه و سهولت استفاده از آن است.
وب سایت اینستاگرام “www.instagram.com” در ایران به دلیل استفاده از اپلیکیشن اینستاگرام کمتر شناخته شده است، در حالی که امکانات داخل اپلیکیشن و سایت اینستاگرام یکی هستند.
۹ سایت آموزشی
امروزه افراد زیادی از آموزش های مجازی و یا دوره های آموزشی مجازی استفاده می کنند. در داخل کشور نیز در زمان پاندمی کرونا، دانش آموزان مدارس از آموزش مجازی استفاده کرده اند.
واضح است که محبوبیت یادگیری الکترونیکی در حال افزایش است و بازار بزرگی وجود دارد. پلتفرمهای آموزشی میتوانند به شکل ویجتهای وب، برنامههای تلفن همراه، پورتالهای یادگیری الکترونیکی، ویدئوها، آزمونها، بازیها و حتی خدمات آموزشی آنلاین باشند. وبسایتها می توانند خود را کاملا با ماهیت آموزشی تطابق دهند. ارایه آموزش ها به صورت آنلاین ایده ای برای گسترش بازار و کاهش هزینه های آموزشی است.
انواع سایت های آموزشی قابل پیاده سازی است. مهمترین فاکتور این است که شما چه چیزی و به چه روش می خواهید آموزش بدهید.
به عنوان مثال: www.yale.edu (وب سایت دانشگاه ییل که اطلاعاتی در مورد برنامه های مختلف کارشناسی و کارشناسی ارشد، روش پذیرش، و همچنین برخی دوره های آنلاین ارائه می دهد).
۱۰ سایت دولتی
سایت دولتی، همانطور که از نام آن پیداست متعلق به دولت رسمی هر کشوری است. سایت های دولتی به عنوان درگاه خدمات الکترونیکی استفاده می شوند. خدمات مختلف و اطلاعات رسمی در چنین سایت هایی ارایه می شود، که باعث کاهش زیاد هزینه ها و صرفه جویی در زمان می شود.
مثال: www.mfa.gov.ir (وب سایت رسمی وزارت خارجه ایران که شامل ارایه اطلاعیه ها و خدمات دولتی مانند پاسپورت و خدمات کنسولی است).
۱۱ سایت موتور جستجو
در بخشی از مقاله “وب سایت چیست” تعداد سایت های آنلاین بیش از ۱.۸ میلیارد ذکر شده است. این تعداد روز به روز بیشتر و بیشتر می شوند.
ما چگونه به یک سایت دسترسی داشته باشیم؟
آیا باید آدرس همه ی سایت های مورد نیاز خود را حفظ کنیم؟
در چنین شرایط سایت های موتور جستجو به کمک کاربران اینترنت می آیند. سایت موتور جستجو نوعی سایت فوق پیشرفته است که روی ابر کامپیوتر ها اجرا می شود. موتور جستجو به صورت خودکار دایما تغییرات سایت های مختلف را بررسی و ثبت می کند. محتوا و کاربرد سایت ها را فهرست بندی می کند. سپس زمانی که کاربر، عبارتی را جستجو می کند، با توجه به عبارت مورد جستجو سایت های مرتبط را به کاربر پیشنهاد می کند.
استفاده کاربران از اینترنت بدون وجود موتور های جستجو تقریبا غیر ممکن است. و یا در بهترین شرایط از بخش بسیار ناچیزی از قابلیت اینترنت می توان استفاده کرد. www.google.com (معروف ترین و پرکاربرد ترین وب سایت موتور جستجو).
۱۲ سایت فروم
سایت فروم، محلی برای پرسش و پاسخ در زمینه های مختلف است. در فروم ها کاربران پس از ایجاد یک حساب کاربری، می توانند سوالی را بپرسند. سپس دیگر کاربران به سوال پرسیده شده پاسخ دهند، و حتی تعداد بیشتری از کاربران در مورد پاسخ های داده شده بحث کنند.
سایت فروم معمولا برای زمینه های علمی و کاری های مختلف کاربرد فراوانی دارد. به طور مثال تعداد زیادی از مهندسان کامپیوتر و برنامه نویسان در سایت “www.stackoverflow.com” عضو هستند. زمانی که یه برنامه نویس به مشکل یا مساله غیر قابل حل برسد، سوال خود را در این سایت مطرح می کند. سپس دیگر برنامه نویسان که در این زمینه تخصص دارند به سوال او پاسخ می دهند. همچنین خواندن پرس و پاسخ های این سایت، به کسانی که مشکل مشابه دارند کمک می کند.
اغلب سایت های فروم در زمینه های علمی خاصی فعالیت می کنند.
۱۳ وب اپلیکیشن
وب اپلیکیشن یکی از جدیدترین انواع سایت ها است. همانطور که از نام آن پیداست، وب اپلیکیشن یک نرم افزار تحت وب است. به این معنی که نرم افزار نیاز به نصب بر روی رایانه شما ندارد. تنها با مراجعه به سایت وب اپلیکیشن می توانید از امکانات آن استفاده کنید.
با پیشرفت پلت فرم های نرم افزاری امکان پیاده سازی انواع مختلفی از نرم افزار ها در بستر وب فراهم شده است. به عنوان مثال برنامه های حسابداری، انبار داری، تاکسی اینترنتی و همچنین نرم افزار کای کاربردی قابلیت پیاده سازی به عنوان وب اپلیکیشن را دارند. مزیت کلیدی وب اپلیکشین نسبت به نرم افزار های معمولی، قابلیت اجرا روی انواع سیستم عامل هاست. به دلیل اینکه وب اپلیکیشن توسط مرورگر قابل دسترسی است، بنابراین می توانید از سیستم عامل های مختلف به نرم افزار خود دسترسی داشته باشید.
نکته دیگری که در مورد وب اپلیکیشن وجود دارد، قابلیت دسترسی از راه دور است. کارمندان یک موسسه می توانند به نرم افزار سازمانی خود از نقاط مختلف دسترسی پیدا کنند.
۱۴ وب سایت ویکی
وب سایت ویکی نوعی سایت برای انتشار رایگان مطالب علمی و اطلاعات هستند. وب سایت ویکی یکی از انواع سایت هایی است که توسط نهادها به صورت غیرانتفاعی ایجاد می شوند. افراد مختلف می توانند مقاله های علمی و اطلاعات را در زمینه های مختلف در این سایت ها قرار بدهند.
ویکی پدیا، بزرگترین سایت ویکی جهان است. ویکی پدیا دارای بیش از ۳۷۰۰۰۰۰۰ مقاله در ۲۹۰ زبان مختلف است.